Pikantna kurkumowa Chai Latte

Jesteśmy pasjonatami smoothies, ale uwielbiamy też rozgrzewające i lecznicze napoje, zwłaszcza jesienią i zimą. Absolutnym faworytem o tej porze roku jest Golden Milk, rozgrzewające latte bez dodatku mleka, zawierające kurkumę. Zaktualizowaliśmy tradycyjny przepis na Złote Mleko, więc czytaj dalej, aby dowiedzieć się nieco więcej o leczniczych właściwościach tego pysznego napoju. To naprawdę niebo w kubku!

Dlaczego kurkuma?

Kurkuma, zwana królową ziół, jest bliską krewną imbiru. To potężne zioło o złocistym odcieniu i ostrym, pieprznym smaku, które jest często stosowane jako podstawa większości dań curry. Kurkuma ma ogromne działanie przeciwzapalne na organizm i niezwykle wysoką zawartość składników odżywczych, co czyni ją kolejną ważną, bogatą w przeciwutleniacze przyprawą, którą warto wprowadzić do swojego organizmu (regularnie)!

Jest fantastyczna dla rozświetlonej skóry i równie silna dla detoksykacji wątroby. Ważne jest jednak, aby pamiętać o dodaniu do kurkumy odrobiny czarnego pieprzu, co pozwoli kurkuminie, związkowi chemicznemu zawartemu w kurkumie, zadziałać w magiczny sposób. Przeczytaj: Dlaczego uwielbiamy kurkumę w smoothie

Dlaczego chai?

Istnieją tysiące przepisów na chai, wiele z nich pochodzi z Indii, ale podstawowe składniki chai to czarna herbata, cynamon, imbir, goździki, kardamon i czarny pieprz. Chociaż każdy z tych składników ma swoje silne właściwości zdrowotne, ich synergia tworzy mocną herbatę, która wspomaga trawienie, zapobiega nowotworom, obniża poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie układu krążenia. Uwielbiamy Turmeric Chai, która zawiera już w składzie czarny pieprz i cayenne. Kliknij TUTAJ

PIKANTNA KURKUMOWA CHAI LATTE

Ten przepis przenosi Złote Mleko na inny poziom w mojej książce. Jest ono nie tylko bogate w przeciwutleniacze, związki przeciwzapalne i zdrowe tłuszcze (dziękujemy Ci za olej kokosowy), ale także zawiera dużo manganu i żelaza.

Składniki
:

1 szklanka wody1
szklanka mleka kokosowego lub migdałowego2
łyżki oleju kokosowego3
TBSP kurkumy chai blendOR






(jeśli nie używasz

kurkumy

chai blend)
2 TBSP czarnej herbaty1 łyże




czka





kurkumy w proszku
1 TBSP strąków kardamonu 1 TB






SP







suszonego korzenia imbiru ½







łyżeczki








czarnego pieprzu4
goździki
2 laski cynamonu szczy










pta











cayenne











Instrukcje:

  1. Dodaj wszystkie składniki do rondla i doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, częściowo przykryty, przez 5-10 minut.
  3. Zdjąć z ognia i odcedzić zioła.
  4. Dodać surowy miód lub cukier kokosowy do smaku. Cukier kokosowy jest opcją o niższej glikemii. Smacznego!

Kategorie: Zdrowie,