Wyciskarka do soku – co sprawia, że warto ją mieć?

Nasz organizm to precyzyjna maszyna, której funkcjonowanie zależy w głównej mierze od tego co jemy i jakiej jakości są to posiłki. Niestety w obecnych czasach coraz mniej czasu spędzamy przy przyrządzaniu zdrowych posiłków w domu, a najczęściej pochłaniamy z fast foodów, które raczej nie posiadają wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Jest jednak sposób, aby to naprawić, a mianowicie zakup wyciskarki do soków i regularne ich spożycie. Soki świeżo wyciśnięte z warzyw i owoców, to bogactwo witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów, działających rewelacyjnie na funkcjonowanie całego organizmu. Do niedawna do wyciskanie soków wykorzystywano sokowirówki, z prostej przyczyny, ponieważ innych urządzeń nie można było dostać na rynku. Do dzisiaj w wielu domach królują te urządzenia, choć już coraz częściej świadomy konsument wybiera wyciskarki. Jedna soki z sokowirówki nie posiadają tak wielu składników odżywczych, jakich można oczekiwać, do tego powodują sporo hałasu i są dosyć trudne do czyszczenia.

W trakcie pracy sokowirówka nagrzewa się i przez to wiele witamin i minerałów utlenia się bezpowrotnie, więc taki sok nie jest pełnowartościowy. Wszystko się zmieniło w momencie wprowadzenia na rynek urządzeń nowego typu, a mianowicie wyciskarek do soków. Są to urządzenia bardzo solidnie zbudowane i wytrzymałe, skonstruowane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia i środowiska, a do tego sok jaki produkują jest o wiele wyższej jakości odżywczej i smakowej.

Z roku na rok znajdują coraz więcej użytkowników, co przekonuje o skuteczności ich działania i klasie soków przygotowanych dzięki nim. Na rynku mamy w tym momencie bogatą ofertę wyciskarek wielu producentów. Są modele o różnych kształtach i kolorach, z powodu budowy wałka ślimakowego przypominają nieco maszynkę do mielenia. W wyciskarkach mamy jeden lub dwa wałki ślimakowe, w zależności od producenta, a każdy wałek jest ściśle dopasowany do obudowy i od niego głównie zależy jakość wyciskanego soku.

jak działa wyciskarka do soków? Wyciskarki mają różną moc silnika, te o słabszym silniku nadają się do wyciskania soków z miękkich owoców i warzyw, jeśli będziemy chcieli uzyskać sok z twardszych produktów, to zdecydujmy się na wyciskarkę o większej mocy silnika. Działanie wyciskarki polega najpierw na rozdrobnieniu produktu, a następnie na jego zgnieceniu w pierwszej części ślimaka. Po tym pulpa zostaje przetłoczona pod wpływem ciśnienia dalej, aż do sita, gdzie dociska się całą pulpę w celu uzyskania jak najlepszego soku. Wyciskarki są dużo bardziej wydajne od sokowirówek, pozwalają na uzyskanie z takiej samej ilości produktów, około 30-40% soku więcej. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na soki i koktajle jakie możemy przygotować w wyciskarkach, także z produktów takich jak rośliny liściaste i nasiona czy trawy pszeniczne, co jest niemożliwe do uzyskania w sokowirówkach.