Którą wyciskarkę wybrać?

Najlepszą opcją wśród wyciskarek do soków dostępnych na rynku są pionowe wyciskarki wolnoobrotowe z pojedynczym wałem ślimakowym. Dlaczego? W takich profesjonalnych wyciskarkach do soku będziemy w stanie uzyskać najwięcej soku najwyższej jakości z owoców, warzyw, ale też ziół, orzechów i ziaren.

W takich wyciskarkach powinniśmy mieć silnik pracujący na niskich obrotach, dzięki czemu uzyskuje się najwięcej enzymów i delikatnych fito składników, które w przeciwnym razie mogłyby zostać zniszczone. Takie wyciskarki pracują niemal jak najbezpieczniejsze prasy mechaniczne. Nie ma metody lepszego uzyskiwania soku od takich wyciskarek.

Najniższe obroty są w stanie zaoferować nam nowoczesne wyciskarki jednoślimakowe pionowe oferowane przez firmy Hurom i Kuvings, zwłaszcza:

Hurom HF 2G;

Hurom HG 2G;

Hurom HH 2G (43 obr/min);

Kuvings NS;

Kuvings B6000 ( do 50 obr/min);

Cooksense (47 obr/min).

Popularne wyciskarki do soków

Najnowsza generacja wyciskarek

Dzięki najnowocześniejszym urządzeniom możemy uzyskać maksimum witamin i ważnych fito substancji z soku. Ich wyróżnikami dostępnymi w wybranych modelach są:

Regulacja gęstości produkowanego soku;

Regulacja prędkości wyciskania soku;

Możliwość umieszczania w wyciskarce całych owoców bez ich wcześniejszego rozdrabniania;

Wysokie bezpieczeństwo uzyskane poprzez zastosowanie nowoczesnych materiałów, które nie powodują uwalniania rakotwórczych substancji z wykorzystywanego plastiku (materiał BPA Free).

W przypadku nowoczesnych wyciskarek można liczyć na to, że nie będą się zapychać, ponieważ wały ślimakowe same pobierają dla siebie dokładnie taką ilość surowca, jakiej potrzeb ujaw danej chwili i z jaką sobie poradzą. Dla zachowania higieny takie wyciskarki czyści się tylko raz dziennie, a sok można przygotowywać kilkakrotnie w dowolnych ilościach. Nie trzeba ich czyścić po każdym użyciu, chociaż i tak nie jest to trudne, ponieważ mycie nowoczesnego urządzenia pionowego zazwyczaj nie trwa dłużej niż 3-4 minuty.

Usuwanie resztek surowca z wyciskarki jest też bardzo proste. Po zakończeniu pracy wystarczy wlać do niej około pół litra wody i włączyć urządzenie, by w większości oczyściło się samo. Potem, przed schowaniem wyciskarki, trzeba ją jeszcze oczywiście doczyścić, ale jeśli będziemy jeszcze tego dnia wyciskać sok, można ją tak po prostu odłożyć na później.

Ogromne znaczenie ma także to, że nowoczesne wyciskarki nie tylko radzą sobie ze wszystkimi surowcami, jakie się im poda, ale jeszcze są w stanie skutecznie wyciskać sok, czyli wydobywać z surowca wszystko, co się da.