Top lista pokarmów bogatych w potas

Spożywanie pokarmów bogatych w potas przynosi organizmowi szereg ważnych korzyści zdrowotnych.

Potas jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który służy do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. Jeśli stale cierpisz na niedobór potasu, możesz nabawić się różnych problemów zdrowotnych, takich jak nadciśnienie, zmęczenie i drażliwość.

Ważne jest, aby pamiętać, że uzupełnianie potasu nie powinno być Twoim priorytetem:

  • istnieje wiele źródeł żywności i naturalnych pokarmów, które możesz spożywać, aby wzbogacić swój organizm w ten ważny minerał.
  • Dla szybszego i lepszego przyswajania składników odżywczych, możesz włączyć te pokarmy do przygotowywania swoich zdrowych soków i smoothie.

Poza tym, jeśli przyjmujesz potas w formie suplementu, możesz zażywać go zbyt dużo, co może prowadzić do wymiotów, mdłości, a nawet problemów z sercem.

Mimo to nie należy lekceważyć zalecanego dziennego spożycia, które wynosi od 3500 do 4700 miligramów dziennie. Zalecenie to jest znacznie niższe dla osób z przewlekłą chorobą nerek, które potrzebują mniej niż 2000 mg dziennie.

Dlatego ważne jest, aby zobaczyć, jakie są naturalne pokarmy bogate w potas i włączyć je do swoich posiłków.

Awokado (1 średnie awokado zawiera około 950 mg)

Awokado jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na Ziemi. Nic dziwnego, że jest ono również bogate w potas. Gdybyś zjadł ich 5, co jest zdecydowanie za dużo dla przeciętnej osoby, osiągnąłbyś zalecaną dzienną dawkę tego niezbędnego pierwiastka.

Poza tym, awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczów, głównie w postaci nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wiele korzyści dla zdrowia układu krążenia. Można w nim znaleźć również dużo witaminy C, magnezu, witaminy B i dużo błonnika.

Jeśli pozostajesz na diecie low-carb, awokado zaspokoi potrzeby żywieniowe Twojego organizmu oraz zapotrzebowanie na dobre źródło energii. I pomoże Ci schudnąć.

Używaj awokado zamiast majonezu lub innych niezdrowych smarowideł na kanapkach, wrapsach i do maczania. Zaspokój swoje słodkie pragnienie, łącząc awokado z 2 łyżeczkami kakao w proszku, 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką czystego ekstraktu z wanilii. Zmiksuj na kremowy mus i ciesz się pożywnym, pysznym deserem bez poczucia winy.

Szpinak (1 filiżanka ugotowanego około 850 mg)

Podczas gdy surowy szpinak nie jest tak wysoki w potas, gotowany szpinak naprawdę wyróżnia się z zadziwiającą 850 mg potasu na filiżankę. Należy jednak wiedzieć, że sztuczka jest w objętości podejmowane przez surowego vs gotowanego szpinaku.

Kiedy gotować szpinak, to kurczy się, a to dlatego gęstość potasu jest zwiększona i masz więcej z niego. Ponadto, gotowanie szpinaku pomoże Ci wyeliminować szkodliwe szczawiany znaleźć w tym warzyw.

Można dodać trochę jogurtu do niego (również potasu obfite żywności, patrz poniżej), który pomoże z tym problemem kwasu szczawiowego, jak również. Nie zapomnij wyrzucić wody z gotowania.

Oprócz potasu, to warzywo ma dużo witaminy A, witaminy K1 i folianów. To nie znaczy, że nie można użyć surowego szpinaku od czasu do czasu, aby przygotować swoje ulubione smoothie i zielone soki.

Słodki ziemniak (jeden średni słodki ziemniak około 750 mg)

Słodki ziemniak obrany, surowy

Chociaż bogate w węglowodany, Sweet Potato jest dobre dla Ciebie. W przeciwieństwie do zwykłego ziemniaka czy makaronu, rodzaj skrobi zawarty w Słodkim Ziemniaku sprawi, że Twój mikrobiom jelitowy będzie szczęśliwy, co przełoży się na lepszą odporność i ogólny stan zdrowia. Nie wspominając już o tym, że jest bardzo odżywczy, z prawie 20 procentami dziennego zapotrzebowania na potas. Jest również bogaty w witaminę B i beta karbolinę (czyli witaminę A).

Śliwki (pół filiżanki ok. 600 mg)

Śliwki (sok z suszonych śliwek) są doskonałym źródłem potasu. I są też pyszne. Ale uwaga: jak wszystkie suszone owoce, śliwki są bogate we fruktozę. A z tym niebezpiecznym rodzajem cukru należy postępować ostrożnie. Jeśli więc jesteś otyły lub masz problemy zdrowotne, lepiej sięgnij po inne źródła potasu. Jeśli pominiesz ten problem, śliwki są naprawdę bogatym w składniki odżywcze pożywieniem i mogą przyczynić się do zdrowia kości.

Woda kokosowa (1 filiżanka ok. 600 mg)

Istnieje wiele marek wody kokosowej, a niektóre z nich są naprawdę smaczne i odżywcze. Są one często reklamowane jako najlepszy rodzaj napoju do stosowania po treningu. Jest to w dużej mierze prawda, ponieważ jedna filiżanka wody kokosowej zawiera aż 600 miligramów potasu wraz z innymi składnikami odżywczymi.

Brukselka (1 filiżanka ok. 500 mg)

Kto nie kocha brukselki? Niektórzy nie, ale jest to kwestia przyzwyczajenia. Kiedy już przyzwyczaisz się do ich smaku, będziesz je lubił. A jeszcze bardziej wiedząc, jak bardzo są pożyteczne. Jedna filiżanka brukselki zawiera około 500 mg potasu i tylko około 50 kalorii. Dodatkową zaletą jest to, że jest bogata w witaminę K, magnez, cynk i witaminę B6. Możesz nawet jeść je na surowo, jeśli masz problem z przystosowaniem się do ich charakterystycznego profilu smakowego.

Dynia zimowa (1 filiżanka zawiera około 400 mg)

Zimowy kabaczek, w każdej z jego odmian (dynia, masłosz lub żołądź) może być niedrogim i pysznym przysmakiem.

Zimowy kabaczek jest znany z tego, że ma bardzo długi okres przydatności do spożycia, dzięki czemu pomaga rozciągnąć budżet na jedzenie. Oprócz miąższu kabaczka, jego nasiona dostarczają wielu wartości odżywczych, w tym potasu!

Kantalupa (1 filiżanka zawiera około 500 mg)

Kantalupa to odmiana melona, która zawiera dużo witaminy C i karotenoidów oraz potasu. Zachowaj ostrożność podczas spożywania kantalupy. Chociaż ma wiele składników odżywczych, jest zbyt słodki, zawiera zbyt dużo fruktozy. Należy dążyć do zmniejszenia spożycia fruktozy poniżej 25 gramów dziennie, dlatego nie mogę polecić go jako źródła potasu, nawet jeśli jest organiczny i w naturalnej postaci.

Mleko (1 filiżanka zawiera około 500 mg)

Nie jestem miłośniczką mleka i nie uważam mleka za zdrowy napój (chyba, że uda Ci się znaleźć surowe mleko od pastwionych krów). Ale trzeba przyznać, że jest to napój bogaty w potas, jak również w wapń. Jedna szklanka mleka zawiera około pół grama potasu.

Korzeń buraka (1 filiżanka zawiera około 450 mg)

Buraki są niskokaloryczne i zawierają dużo potasu. Są również bogate w żelazo, magnez, witaminę B6 i dużo błonnika. Proponuję używać ich na surowo, np. do przygotowania pysznych smoothie. Uważaj, kiedy je prażysz, ponieważ mają tendencję do zwiększania zawartości cukru. Zbyt duża ilość cukru może zniweczyć cel używania ich jako źródła potasu.

Pomidory (1 filiżanka zawiera około 420 mg)

Świeże pomidory słyną z tego, że są doskonałym źródłem potasu. Jednak, jako że należą do rodziny psiankowatych, obfitują również w szkodliwe lektyny. Zachowaj więc ostrożność, zwłaszcza jeśli cierpisz na nietolerancję lektyn. Poza tym oferują dużo witaminy C i magnezu.

Banany (1 banan zawiera ok. 420 mg)

Mimo że nie znajdują się na szczycie listy, banany są prawdopodobnie jednymi z najbardziej znanych pokarmów bogatych w potas. Jeden średniej wielkości banan zawiera około 10 procent RDA dla potasu. Ma również przyzwoite ilości błonnika, manganu i witaminy C. Jednakże, jest również bogaty w cukier, więc spożywać z umiarem, chyba że jesz go po treningu.

Suszone morele (5 moreli około 410 mg)

Chociaż są stosunkowo bogate w potas, nie zalecałbym spożywania zbyt wielu suszonych owoców. Podobnie jak śliwki, suszone morele są bardzo bogate w cukier owocowy, fruktozę. A ich poziom witaminy C znacznie spada podczas procesu suszenia. Chociaż pozostałe składniki odżywcze, które mogą przetrwać ten proces mogą być obecne w wyższym stężeniu niż zwykle, nadmiar fruktozy sprawia, że to źródło jest problematyczne.

Melon spadziowy (1 filiżanka około 390 mg)

Jest to kolejny rodzaj żywności, który nie może być naprawdę zalecany ze względu na wysoką zawartość cukru. Jeśli liczyć kalorie, nie ma zbyt wiele kalorii, tylko około 60, ale profil żywieniowy może być problematyczne. Jedna filiżanka nie zrobi wielkiej różnicy pod względem potasu, ale zrobi różnicę pod względem cukru, zwłaszcza fruktozy. Jeden średni melon może zawierać do 50 gramów fruktozy. Lepiej więc unikać go całkowicie.

Jogurt (1 kubek około 380 mg)

8 uncji jogurtu zawiera nieco mniej niż 400 mg potasu. Ponadto jogurt, podobnie jak inne formy produktów mlecznych, zawiera dużo wapnia. A dla wielu osób jogurt jest też dobrym probiotykiem. Pomoże Ci on utrzymać zdrowie pożytecznych bakterii jelitowych. Upewnij się tylko, że rodzaj jogurtu, który kupujesz jest bez dodatku cukru lub innych rodzajów słodzików. Wybierz zwykły jogurt bez owoców i warzyw. I unikaj marek z niską zawartością tłuszczu. Tłuszcz nie jest Twoim wrogiem, są nim cukry.

Podsumowanie

Niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz, upewnij się, że zawiera ona niektóre z powyższych składników, najlepiej w ich surowej, organicznej postaci. To najlepszy sposób, aby zapewnić organizmowi wystarczającą ilość tego ważnego składnika odżywczego.

Za Twoje zdrowie!

Kategorie: Wyciskane soki,