Jednoślimakowe wyciskarki do soków, parametry i zastosowanie.
Mimo rosnącej popularności tych urządzeń, sokowirówki oraz wyciskarki nadal są mylone, a ich nazwy stosowane są zamiennie. Tymczasem, różnią się od siebie pod wieloma względami, nie chodzi tu jedynie o wygląd czy też cenę.
Bowiem, cechami charakteryzującymi poszczególne produkty są mechanizm działania, a więc sposób przetwarzania warzyw i owoców, ale również jakość pozyskiwanego soku. Chcąc zobrazować sytuację, przybliżmy mechanizm działania wyciskarki oraz sokowirówki. Zazwyczaj, wyciskarki to urządzenia wolnoobrotowe, które poprzez siłę miażdżenia otrzymują sok. Zaś sokowirówka nie wytwarzałaby soku, gdyby nie sito. Z drugiej strony, to czym jest sito dla sokowirówki, tym dla wyciskarki jest wałek ślimakowy. Jak widać zatem, omawiane produkty posiadają widoczną różnicę między sobą. To jednak nie koniec dowodów dyskursu.
Kolejnych kontrastów należałoby dopatrywać się w jakości pozyskiwanego soku. Jednakże ten aspekt jest silnie związany właśnie z budową omawianych urządzeń. W odróżnieniu od motoru sokowirówki, wbudowany w konstrukcję wyciskarki wałek miażdży surowiec, wyciskając tym samym z nich sok. Niestety, ceną za tę wyjątkową precyzję jest bardzo mała ilość obrotów na minutę wałka – w zależności od modelu – wynosi zwykle od 70 do 200. W związku z tym pozyskiwanie soku przy pomocy wyciskarki jest procesem mozolnym i stosunkowo długotrwałym. Są w tym zjawisku także dobre strony, gdyż taka z pozoru złudna praca sprawia, że sok nie napowietrza się, wrzucane surowce nie nagrzewają.
W rezultacie, otrzymany sok jest nie tylko orzeźwiającym napojem gaszącym pragnienie. To przede wszystkim skarbnica witamin, soli mineralny oraz enzymów. Dodatkowo, taki sok będzie zawierał naturalne substancje konserwujące, dlatego też można zabrać go właściwie wszędzie! Do pracy, uczelnię, wycieczkę szkolną... wystarczy wyposażyć się w plastikowe lub szklane butelki - by cieszyć się smakiem owoców, warzyw w każdym miejscu i o każdej porze.
To co jest największym atutem wyciskarki jest minusem sokowirówki, której działanie nie byłoby możliwe gdyby nie nagrzewające się ostrza. Niestety, ma to swoje konsekwencje w jakości otrzymanego soku. Co prawda, otrzymany sok będzie klarowny, pozbawiony miąższu, ale również wszystkich składników odżywczych oraz naturalnych konserwantów. W efekcie tego, należy spożyć go zaraz po wytworzeniu, w innym razie będzie on pozbawiony nie tylko witamin, ale nie będzie on nawet smaczny!