Wyciskarki dwuślimakowe - najważniejsze informacje

Dwuślimakowe wyciskarki do soków cieszą się sporym powodzeniem. Nie powinno być to dla nas zaskoczenie, mamy bowiem w ich przypadku do czynienia z interesującą alternatywą dla tych urządzeń, które bazują na zaledwie jednym wałku ślimakowym.

Nie bez znaczenia jest i to, że również w tym przypadku mamy do czynienia z rozwiązaniami, dla których charakterystyczne są wolne obroty, nie musimy więc obawiać się o to, że uzyskany przez nas sok będzie napowietrzony i ciepły, a tym samym pozbawiony wielu witamin, soli mineralnych, enzymów oraz innych substancji odżywczych o dużym znaczeniu. Wyciskarki tego rodzaju posiadają dwa wałki ślimakowe, które są do siebie bliźniaczo podobne wówczas, gdy w centrum naszego zainteresowania znajdują się szczegóły związane z ich budową.

Charakterystyczne jest dla nich również to, że są one ustawione równolegle względem siebie, choć jednocześnie są to rozwiązania, które się ze sobą zazębiają. Już choćby dlatego mamy do czynienia z nieco innym sposobem pozyskiwania soku niż ma to miejsce w odniesieniu do urządzeń z jednym wałkiem ślimakowym. To pocierające się o siebie wałki przyczyniają się do miażdżenia miąższu, a sok jest wydobywany i odprowadzany do pojemnika. Miąższ jest osuszony i automatycznie usuwany, w czym pomaga specjalny zbiornik zewnętrzny. Nowy rodzaj konstrukcji zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest to nie tylko efektywny, ale i wydajny sposób na pozyskanie soku.

co można przygotować w wyciskarce? Nie da się przy tym ukryć, że mamy do czynienia z urządzeniem, które bez większego problemu przetworzy każdy rodzaj warzyw i owoców nawet, gdy w centrum naszego zainteresowania znajdują się warzywa liściaste, zioła oraz drobne owoce jagodowe. Jeśli więc w centrum naszego zainteresowania znajduje się dieta prozdrowotna, mamy do czynienia z najlepszym z możliwych rozwiązań, jakie możemy zastosować. Wybór wyciskarek dwuślimakowych nie jest mały, a tym samym możemy zdecydować się nie tylko na modele podstawowe, ale i na takie, które zostały wyposażone w dodatkowe opcje. Modne są więc urządzenia, które potrafią mielić kawę i mięso, a nawet radzą sobie z przygotowaniem makaronu. Oczywiście, nie są to rozwiązania wolne od wad. Na pierwszy plan wysuwa się to, że sam proces wytworzenia soku zajmuje więcej czasu niż w przypadku wyciskarki z jednym wałkiem, a samo urządzenie może się okazać dość uciążliwe, gdy zechcemy doprowadzić je do porządku. Wyciskarki takie trudniej się też montuje.