Pij sok, ciesz się zdrowiem!

Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się o prozdrowotnych właściwościach owoców lub warzyw. W telewizji, prasie, a nawet internetowych portalach społecznościowych prezentowane są różne kampanie mające na celu uświadamianie odbiorców jak ważne dla ich zdrowia jest zdrowe odżywianie.

Najbardziej znaną akcją "pięć porcji warzyw i owoców lub soku codziennie". O ile o pozytywnych właściwościach tych pierwszych podmiotów nie trzeba nikogo przekonywać, to w dalszym ciągu Polacy nadal sceptycznie podchodzą do upłynnionych darów natury, a więc soków. Tymczasem, świeżo pozyskany sok z owoców lub warzyw, spożywany regularnie może nie tylko wpłynąć na lepsze samopoczucie, ale również stanowić wspaniałą alternatywę dla leczniczych kuracji.

By potwierdzić tę tezę, należałoby zaprezentować kilka adekwatnych przykładów, oto one:

  • sok z marchwi, ogórka, sałaty doskonale sprawdzi się jako naturalny lek na takie dolegliwości jak wszelkiego rodzaju choroby skóry, oczu, poprawia także kondycję łamliwych paznokci,
  • sok z marchwi i szpinaku, to idealna kompozycja szczególne dla tych osób, które borykają się z bólami brzucha w różnej postaci między innymi kolkami, skurczami, zaparciami lub wzdęciami. Jednak to nie koniec, gdyż taki napój poradzi sobie z migreną, anemią i reumatyzmem,
  • sok z marchwi i pietruszki polecany jest tym, którzy posiadają niewydolność naczyń krwionośnych oraz problemy z układem moczowo – płciowego,
  • sok z pomidorów, jabłek, dyni, cytryny to obowiązkowa pozycja w diecie typu detoks, ponieważ ta mieszanka słynie z właściwości oczyszczających. Dodatkowo taki miks, może być stosowany w jadłospisie osób odchudzających się, gdyż nie posiada wielu kalorii, a dodatkowo sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej,
  • sok z ogórka, czarnej porzeczki, jabłek, grapefruitów taka kompozycja, jak wszystkie inne działa od wewnątrz, mając bezpośredni, dobroczynny wpływ na świeżość i ładny wygląd skóry. Niewątpliwie to mieszanka uspokajająca, wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa odporność organizmu.

dobre zdrowie dzięki świeżym sokom

Oczywiście to jedne z wielu propozycji jakie znaleźć można w sieci lub magazynach poświęconych zdrowemu odżywianiu. Co więcej, nie ma potrzeby ograniczenia się tylko do przytoczonych propozycji, warto użyć nieco wyobraźni by tworzyć własne zdrowe kompozycje. Niemniej, tworząc własne smakowe wariacje warto wykorzystać sezonowe, owoce i warzywa z polskich sadów oraz upraw - z kilku względów. Po pierwsze tylko wtedy istnieje gwarancja, że są one wolne od sztucznych konserwantów. Po drugie wytworzenie takiego soku będzie tanie, no i po trzecie w ten sposób wspiera się nie tylko własne zdrowie, ale i rodzime rolnictwo!

Kategorie: Wyciskane soki,