Wegańskie lody superfood Mocha

Założycielka firmy, Tiffany Taylor, dzieli się swoim ulubionym przepisem na poranną filiżankę kawy, a także przepisem na to, jak zamienić swoją mokkę w wegańskie lody, które będą fajnym letnim przysmakiem.

Zacznijmy od mokki. To z pewnością nie jest zwykła filiżanka kawy. W świecie Tiffany wszystko jest napędzane superfoods. Dlaczego? Ponieważ superfoods to najbardziej gęsta od składników odżywczych żywność na naszej planecie. Odżywianie organizmu jest kluczem do zdrowia, dobrego samopoczucia, witalności i długowieczności. Im więcej czasu poświęcasz na przyglądanie się temu, co spożywasz, tym bardziej zdajesz sobie sprawę z korzyści i wpływu, jaki to wywiera na Twój organizm. Żywność naprawdę jest lekarstwem!

Superfood Mocha

Ten przepis przenosi twoją poranną filiżankę kawy na zupełnie nowy poziom. Jest nie tylko bogata w przeciwutleniacze, związki przeciwzapalne i zdrowe tłuszcze (dziękuję mleku kokosowemu w proszku i olejowi MCT), ale także zawiera dużo magnezu i żelaza.

Składniki
:
12 uncji gorącej czarnej kawy2
czubate łyżki mieszanki superżywności mokka (patrz przepis poniżej)
1-2 łyżki cukru kokosowego - dosłodzić do smaku
szczypta oleju MCT szczypta
cynamonu




Po prostu dodaj wszystkie składniki do swojej czarnej kawy i voila.

Mocha Superfood Blend
Wymieszajpartiamii przechowuj w szczelnym szklanym pojemniku. Można ją przechowywać przez kilka miesięcy.

Składniki:
3 filiżanki surowego kakao w proszku1
1/2 filiżanki mleka kokosowego w proszku1
filiżanka surowego

mesquite

w proszku 1 filiżanka surowej


maca


w proszku

Wymieszać razem bardzo dobrze, rozbijając wszelkie grudki mleka kokosowego w proszku itp.

Wegańskie lody superfood Mocha

Na 1 kwartę; 6 do 8 porcji

Skoro już wiesz, jak zrobić superfood mokka, przejdźmy do lodów na bazie mleka kokosowego. Nie ma nic lepszego niż lody kawowe z dodatkiem superfoods. Pamiętaj, że do tego przepisu będziesz potrzebować maszynki do lodów. Do wyboru jest wiele urządzeń w przystępnych cenach, ale pamiętaj, aby przeczytać opinie o nich, aby wybrać dobre!

UWAGA: Musisz zamrozić pojemnik maszyny do lodów na co najmniej 24 GODZINY PRZED UTWORZENIEM LODÓW.

Składniki:
12 uncji superfood mokka
2 - 13 do 15 uncji puszek pełnotłustego mleka kokosowego1/2
filiżanki cukru kokosowego do słodzenia - jest to opcja o niskiej glikemii1/4

łyżeczki


soli morskiej3 ły


żki skrobi



kukurydzianej lub 2 łyżki skrobi arrowrootOptionalne
dodatki: posiekane orzechy, cacao nibs, itp.




Instrukcje:

  1. Upewnij się, że misa maszyny do lodów jest zamrożona. Conajmniej 24 godziny przed planowanym kręceniem lodów.
  2. Wstrząśnij mlekiem kokosowym. Puszki z mlekiem kokosowym dzielą się na grubą, kremową warstwę i cienką, wodnistą warstwę na półce. Przed otwarciem puszki z mlekiem kokosowym dokładnie wstrząsnąć, aby warstwy się połączyły.
  3. Odłożyć 1/2 szklanki mleka kokosowego. Otworzyć puszki z mlekiem kokosowym. Odmierzyć 1/2 szklanki i odłożyć do małej miseczki.
  4. Wlejmleko kokosowe i superfood mokka do rondelka. Wlej pozostałe mleko kokosowe do 2-warstwowego rondelka wraz z 12 uncjami superfood mokka.
  5. Dodaj cukier z palmy kokosowej i sól. Dodaj słodzik i sól.
  6. Podgrzej mieszankę superfoods z mleka kokosowego. Podgrzewać mieszankę superfoods z mleka kokosowego na średnio małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż słodzik całkowicie rozpuści się w mleku kokosowym (1-2 minuty).
  7. Wbić skrobię do pozostałego mleka kokosowego. Dodać skrobię do zarezerwowanych 1/2 szklanki mleka kokosowego i ubijać, aż skrobia całkowicie się rozpuści.
  8. Dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej do mleka kokosowego. Ubijając, wlewaj mieszankę skrobi kukurydzianej do ciepłego mleka kokosowego, delikatnie ubijając. To jest baza do lodów.
  9. Podgrzewać bazę do lodów, aż zgęstnieje. Zwiększyć ogień do średniego. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż baza zgęstnieje na tyle, by pokryć grzbiet łyżki, od 6 do 8 minut. Nie dopuść do zagotowania bazy.
  10. Schłodzić bazę. Wlać bazę do płytkiego pojemnika. Pozwól bazie lekko ostygnąć na blacie, aby nie była gorąca po włożeniu jej do lodówki. Przed włożeniem do lodówki przyciśnij powierzchnię kawałkiem folii plastikowej - baza z mleka kokosowego nie tworzy skórki tak bardzo jak baza z mleka i jajek, ale to nie zaszkodzi! Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  11. Rozpocznij ubijanie. Twoja baza powinna być całkowicie schłodzona i mieć konsystencję przypominającą budyń. Wlej bazę do maszyny do lodów i rozpocznij ubijanie.
  12. Ubijać do uzyskania konsystencji soft-serve. Ubijać lody, aż znacznie zgęstnieją i będą miały konsystencję lodów soft-serve. W zależności od posiadanej maszyny może to zająć od 10 do 20 minut - obserwuj ją! Jeśli chcesz dodać jakieś dodatki, dodaj je teraz i duś jeszcze kilka sekund, aż całkowicie się połączą.
  13. Przełóż do pojemnika do zamrażania. Przełóż lody do pojemnika do zamrażania. Przyciśnij kawałek pergaminu lub papieru woskowego do powierzchni, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Zamknąć pojemnik.
  14. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny, aby lody stwardniały.
  15. Przed podaniem lekko rozmrozić. Jeśli lody są zbyt twarde, aby je nabierać, pozwól im rozmrozić się przez kilka minut na blacie przed nabieraniem. Smacznego!

Dlaczego nie zrobić z tego wegańskiego koktajlu mlecznego?!

Jeśli podobał Ci się ten przepis, daj nam znać! Zawsze uwielbiamy słyszeć od Ciebie i ZAWSZE uwielbiamy dostarczać Ci superfoods, abyś ZMNIEJSZAŁ SWOJE ŻYCIE.

Kategorie: Zdrowie,