WYCISKARKI PIONOWE A WYCISKARKI POZIOME — RÓŻNICE CZ II

Wyciskarki poziome to urządzenia starszej generacji, które opierają się w swoim działaniu na technologii sprzed około 20-30 lat. Dużo większe obroty wykonuje urządzenie i dlatego w soku będzie mniej witamin i cennych enzymów.

Sok taki będzie mniej leczniczy. Większość wyciskarek poziomych pracuje z prędkością powyżej 100 obrotów na minutę. Jest to więcej dwa razy niż najnowsze urządzenia pionowe. Obroty na poziomie powyżej 100 to za dużo dla takiego urządzenia. Poziom taki będzie można zauważyć w urządzeniach sprzed około 20 lat. Jest to raczej przestarzała technologia. Obecnie wybierając tego typu urządzenie warto szukać nieco nowszych rozwiązań. Najczęściej wykorzystuje się do tych urządzeń materiały cięższe i mniej trwałe. Dlatego pozioma wyciskarka miała zazwyczaj zdecydowanie mniejszą gwarancję, nie będzie możliwości przepłukiwania czy nie będzie silikonowych wycieraczek.

Wyciskarka najczęściej będzie się wiązała z dłuższym czasem oczekiwania na sok. Po każdym wyciskaniu takie urządzenie trzeba będzie rozłożyć i bardzo dokładnie wyczyścić a to jak wiadomo zajmie nam sporo czasu. Niektóre takie urządzenia trzeba czyścić nawet przez około pół godziny. To jednak sporo, gdy regularnie korzysta się ze sprzętu i dlatego wiele osób szybko się zniechęca do takich wyciskarek. Sok taki trzeba również szybko wypić po przygotowaniu, by wykorzystać wszystkie cenne składniki, które się w nim znajdą. Jeśli zbyt długo będziemy chcieli taki sok przechowywać to bardzo szybko się okaże, że nie będzie można skorzystać z tych licznych cennych składników.

mycie wyciskarki do owoców Dodatkowo właśnie mocno problemowe jest skomplikowane mycie tej wyciskarki. Trzeba każdy element dokładnie umyć, rozkręcić. Urządzenie pracuje tak, że samo nie będzie pobierać produktów, dlatego będzie trzeba dbać o to, by popychać poszczególne produkty. Poziomie wyciskarki właśnie tego wymagają praktycznie zawsze. Jednocześnie zaletą będzie to, że mają również wiele innowacyjnych funkcji. Dzięki nowoczesnym nakładom do homogenizacji będzie można taką wyciskarkę dużo lepiej wykorzystać. Niestety po każdym użyciu urządzenie będzie trzeba rozkręcać i myć każdy element. Problemem, który dość często się pojawia będzie także zapychające się sitko. Wtedy trzeba przerwać pracę urządzenia, by dokładnie je wyczyścić, nim będzie można dalej pracować. Tego typu urządzenie jest również stosunkowo duże. Niekiedy zajmuje dwa – trzy razy więcej miejsca niż pionowa wyciskarka. Nie ma tam również możliwości regulowania gęstości soku, dlatego trzeba będzie używać sitka, jeśli chce się mieć klarowny sok.